Vinens sødme bestemmes af samspillet mellem flere faktorer, herunder mængden af ​​sukker i vinen, men også det relative indhold af alkohol, syre og tanniner. Sukker og alkohol skruer op for vinens sødme, mens syre og bitre tanniner dæmper den.

Restsukkeret er en af de ting, der påvirker, hvor sød en vin smager. Det måles normalt i gram sukker pr. liter vin, ofte forkortet til g/l eller g/L eller angivet i procent. 1% sukker er lig med 10 g/L restsukker (RS).

Restsukker refererer typisk til det sukker, der er tilbage efter, at gæringen stopper naturligt eller bliver stoppet, men det kan også skyldes tilsætningen af ​​ikke-gæret most (en teknik, der er populær i Tyskland og kendt som Süssreserve) eller almindeligt sukker.

  • Vine med under 1% sødme betragtes som tørre.
  • Er sukkerindholdet over 3%, smager vinen 'off-dry' eller halvsød.
  • Vin med 5% sukker er mærkbart sød.
  • Dessertvine starter ved omkring 7–9% sukker.

Hvor sød en vin smager, styres også af faktorer som syre- og alkoholindhold, mængden af ​​tanniner og om vinen er mousserende eller ej. En vin, der teknisk set er sød, kan faktisk smage tør på grund af et højt syreindhold, og en tør vin kan smage sødt, hvis alkoholniveauet er højt.

Nogle af verdens største søde vine har også ekstremt høje surhedsgrader for at opveje sukkeret.

Igen handler det om den vigtige balance.

Om mousserende vine bruger man udtryk som brut, brut nature, osv. Her er et lille overblik over, hvad det betyder i forhold til restsukker.

Rating Sugar content
(grams per litre)
Brut Nature (ingen tilsat sukker) 0–3
Extra Brut 0–6
Brut 0–12
Extra Dry, Extra Sec, Extra seco 12–17
Dry, Sec, Seco 17–32
Demi-sec, Semi-seco 32–50
Doux, Sweet, Dulce 50+