Da Søren Svenningsen havde været advokat i fem år, indså han, at det ikke var en karriere for ham. Han ville hellere være selvstændig iværksætter, og begyndte derfor i vinbranchen, hvor et behov for flasker til en ordre på en mio. flasker mousserende vin, fik ham på sporet af flaskegenbrugsbranchen, som han med tiden kom til at kontrollere helt gennem opkøb af samtlige branchens førende virksomheder.
Med årene investerede han ligeledes i bl.a. it- og medicinalvirksomheder samt professionelle cykelhold, som en forlængelse af sin egen private cykelinteresse. Da Svenningsen i 2018 havde solgte de fleste af sine virksomheder, kunne han udmærket have trukket sig tilbage. Der var intet til hinder for at sætte sig godt til rette, og nyde udsigten over Furesøen, der ligger lige for enden af hans græsplæne på en fredfyldt villavej i Holte.
Det var dog aldrig planen. Søren Svenningsen var fast besluttet på at bruge en stor del af sin tid på Mallorca, hvor familien i årevis har haft en ejendom, og hvor han har brugt meget tid på at udøve sin hobby der er cykling.
“Jeg kan godt lide at cykle, men når jeg har cyklet, kan jeg ikke bare sætte mig ved swimmingpoolenSøren Svenningsen, vingårdsejer
“Jeg kan godt lide at være på Mallorca, og jeg kan godt lide at cykle. Men når jeg har cyklet, kan jeg ikke bare sætte mig ved swimmingpoolen, og jeg kan jo i øvrigt heller ikke cykle hver dag,” siger den sportstrænede mand med det stålgrå hår, og et determineret blik som jeg møder i den stilsikkert indrettede villa, med et så sikkert præg af at et ordensmenneske står for husholdningen, at man helt automatisk tager skoene af ude i entréen.
Når man hører Søren Svenningsen fortælle, om det der optager ham nu, nemlig vingården Binivista som han præsenterer via snesevis af fotos, får man indtryk af en vinproduktion, der er lige så snorlige, som ophængningen af Cobra malerierne hjemme i hans stuer.
Og som han viser fotos af velfriserede vinmarker, der bringer mindelser om friserede parkanlæg, løber min fantasi af med mig, og for mit indre øje ser jeg Svenningsen fræse afsted på en traktor, der er monteret med en sprøjte, som sender en tåge af ukrudtsmidler ud over vinplanterne, sådan at ukrudtsvækst og skadedyr bekæmpes. Men det er en vildfarelse, Søren Svenningsen er nemlig overbevist økolog.
“I det her projekt har vi en ambition om at lave vin i topklassen, og det kan man ikke gøre, hvis man pøser gift ud over jorden,” siger han med fuldstændig overbevisning i stemmen, og det kan han jo sagtens sige. Men det er ikke bare noget han siger, markerne dyrkes absolut miljøvenligt, og der er taget skridt til en myndighedsgodkendt økologisk certificering af vingården.
Spørgsmålet, der trænger sig på nu, er, hvordan Søren Svenningsen overhovedet fik idéen om at lave en 3.000 kvadratmeter stor vingård med 30 hektar vinmarker der årligt bliver til 200.000 flasker vin.
“Det var et rent tilfælde. I 2017 mødte jeg en lokal vinbonde på Mallorca, som solgte vin fra familiens lille vingård, den smagte skønt, så jeg fik idéen til at spørge, om han ville hjælpe, hvis jeg fandt på at lave en lille vingård som et pensionist projekt,” fortæller Svenningsen, som fik vinbonden, Jaume Fullana, med i projektet der inden længe tog til i omfang, og er endt med at være en investering på 70 mio. kr., som Søren Svenningsen tegner sig for.
Han har taget tre partnere med vin ekspertise med i projektet, og de er nu nået så langt, at de første vine er på vej ud til kunderne. Det er ikke vinhandlere men privatpersoner, der er medlemmer af BiniVista Family, som konceptet kaldes. Det koster 1.000 euro i årligt medlemskab hvilket kaster 42 fl. vin af sig, og giver adgang til at besøge vingården, samt følge dens hverdag online.
“Man køber sig ikke bare adgang til god vin, men også til et unikt univers, og kan enhver tid besøge vingården, samt følge hverdagen online, så man får en unik indsigt. Vores mål er at inddrage medlemmerne. så de kommer tæt på at blive en del af en vingård, og de som ønsker mere end blot at se på og nyde vinen, kan involvere sig ved at deltage i høsten, aftapning eller selv at være med til at foreslå og udvikle særlige blandinger,” forklarer Søren Svenningsen, som under vort møde præsenterede en række vine.
Helt ærligt så ankom undertegnede til smagningen uden nogen videre forventninger til den forhenværende flaskesamlers unge vinprojekt, ikke mindst fordi der er tale om nyplantede marker, som erfaringsmæssigt ikke giver druer med særlig meget smag. Men selvom flaskeprisen på 170 kr. nok er i overkanten, gik jeg fra smagningen med et helt andet indtryk end ventet.
BiniVista vinene var nemlig et absolut positivt bekendtskab at gøre, især den overraskende sauvignon blanc, der jo er en drue, man ikke umiddelbart forventer at se med det varme Mallorca som afsender, men som ikke desto mindre havde en livlighed i stil med de sauvignon blanc, der kommer fra New Zealand.
Den og flere af de øvrige var udtryksfulde vine med en friskhed og et rent væsen, som virker lovende.